Problemy z trawieniem – jakie zioła mogą nam pomóc?

Jakie zioła są najlepsze na problemy z trawieniem?

Niemal każdy z nas chociaż raz w życiu zmagał się z problemami trawiennymi. Problem ten nabiera szczególnego znaczenia zaraz po okresie świątecznym, kiedy porzucamy zdrowe nawyki w celu skosztowania przepysznej babcinej szarlotki, schabu wypieczonego przez dziadka i innych, domowych specjałów. Nie bez znaczenia pozostaje także fakt spożycia alkoholu. Wszystko to niewątpliwie przyczynia się do wszelkiego rodzaju niestrawności. Istnieje wiele sposobów na pozbycie się problemu. Jedni kierują swoje kroki do apteki w celu zakupienia Ranigatu bądź Ulgixu, drudzy zaś wolą zaufać naturze i z wielką chęcią piją herbatki ziołowe. Nie ma się co temu dziwić, bowiem obie metody są dosyć skuteczne, oczywiście, jeśli mówimy o zwykłej niestrawności powstałej w wyniku przejedzenia, a nie np. choroby nowotworowej i innych organicznych zaburzeń czynności układu pokarmowego. Poniżej pragniemy przedstawić kilka różnych rodzajów ziół, które z pewnością zadowolą każdego miłośnika medycyny naturalnej.

Mięta

To niekwestionowana liderka wśród wszelkiego rodzaju ziół. Jej orzeźwiający smak oraz estetyczny wygląd sprawiają, że staje się ona nieodzownym elementem wszelkiego rodzaju lemoniad i innych napojów, a także deserów, na tym jednak nie kończą się jej zalety. Zioło to idealnie sprawdzi się także w przypadku różnego rodzaju problemów trawiennych, takich jak wzdęcia, skurcze żołądka bądź kolka jelitowa, ponadto jest idealnym(a przede wszystkim o wiele zdrowszym) zamiennikiem gumy do żucia.

Mniszek lekarski

Kolejnym niezwykle istotnym ziołem jest mniszek lekarski. Napary z tej rośliny dedykowane są nie tylko osobom zmagającym się z różnego rodzaju problemami trawiennymi (między innymi zaparciami), lecz także dbającym o smukłą sylwetkę kobietom, bowiem rola tego zioła nie ogranicza się tylko i wyłącznie do wspomagania procesu trawiennego, lecz także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn oraz właśnie odchudzanie.

Karczoch zwyczajny

Zioło to ma antyoksydacyjne działanie na hepatocyty, ponadto pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, co z pewnością zainteresuje w szczególności osoby, które na co dzień borykają się z różnymi problemami wątrobowymi, bądź po prostu chcą wspomóc pracę tego narządu, jednak zalety tej rośliny nie kończą się tylko na tym. Dzięki regularnemu piciu naparu z karczocha, proces oczyszczania dróg żółciowych staje się mniej skomplikowany, zatem jest to także idealna opcja dla osób, które raz na zawsze chcą pożegnać wszelkie problemy związane z funkcjonowaniem pęcherzyka żółciowego.

Dziurawiec

Dziurawiec to pozycja z pewnością zyska swoich faworytów wśród miłośników obfitego jedzenia, którzy za swoje upodobania często przypłacają problemami trawiennymi, a wszystko to dzięki jego wielofunkcyjności. Żółciopędne działanie, wspomaganie pracy wątroby, a przy tym zdecydowane ułatwienie skomplikowanego procesu trawienia – nie musimy chyba więcej przekonywać do tego, by przy najbliższej wizycie w aptece lub w sklepie zielarskim zapytać właśnie o to niezwykłe zioło, jakim jest niewątpliwie dziurawiec.

Koper włoski

Tego zioła nie trzeba chyba nikomu przedstawiać, a wszystko to dzięki wszechobecnemu jego zastosowaniu, bowiem to właśnie koper stanowi część składową różnego rodzaju przypraw. Musisz jednak wiedzieć, że jego zastosowanie nie ogranicza się tylko do kuchnii, lecz obejmuje także wiele innych dziedzin życia, a jedną z nich są właśnie problemy trawienne. Napary z kopru są idealnym antidotum na zwolnioną perystaltykę jelit oraz problemy z żołądkiem, ponadto pomaga w znacznym stopniu złagodzić wzdęcia lub nawet pozbyć się ich całkowicie. Warto wiedzieć, że dzięki słabemu działaniu mlekopędnemu także karmiące matki mogą korzystać z dobrodziejstw tego zioła.

Jakie zioła są najlepsze na problemy z trawieniem? – podsumowanie

Istnieje wiele metod na pozbycie się problemów trawiennych, a jedną z najskuteczniejszych i najmniej inwazyjnych są właśnie wszelkiego rodzaju zioła. Musisz jednak mieć na uwadze fakt, że nawet najlepsza mieszanka ziół nie zastąpi zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diety, a w wielu przypadkach – konsultacji lekarskiej i zażycia odpowiednich lekarstw.

Autor Sylwia Kałuża