Dieta pudełkowa – czy warto korzystać?

Czy warto skorzystać z diety pudełkowej?

Zdrowe odżywianie to temat, który z roku na rok cieszy się rosnącym zainteresowaniem. Fakt ten nie powinien nikogo dziwić, bowiem jest to jedna z części składowych zdrowego stylu życia, do którego przywiązujemy coraz większą wagę. Niestety, ale ciągły pośpiech i stres zdecydowanie nie są naszymi sprzymierzeńcami, ponieważ nie dość, że mało sypiamy, to jeszcze nie dysponujemy odpowiednią ilością czasu na przygotowanie odpowiednio zbilansowanych posiłków, co w dłuższej perspektywie może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne. Na szczęście nie musisz skazywać się na ciągle przebywanie w barach szybkiej obsługi bądź spożywanie batoników pełnych chemii, ponieważ istnieje sporo znacznie zdrowszych i niekoniecznie droższych opcji, dzięki którym zadbasz o swoje zdrowie, nie zaniedbując przy tym obowiązków rodzinnych oraz pracowniczych. Jedną z opcji niewątpliwie wartą zainteresowania są różnego rodzaju diety pudełkowe, które od kilku lat cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem. Firmy oferujące tego typu usługi wprost dwoją się i troją, by sprostać potrzebom nawet najbardziej wymagającego klienta. Poniżej znajdziesz kilka informacji na temat diet pudełkowych, ich zalet oraz wad, dzięki czemu będziesz mógł ostatecznie stwierdzić, czy ten sposób odżywiania to rzeczywiście spełnienie twoich oczekiwań.

Na czym polega dieta pudełkowa?

Główną istotą diety pudełkowej jest dostarczanie pod drzwi mieszkania bądź miejsca pracy posiłków na cały dzień, przeważnie w godzinach od 5 do 7 rano. Jedzenie zapakowane jest w plastikowych pudełkach, co zdecydowanie przyczynia się do tego, że tego typu sposób odżywiania jest niezwykle praktyczny i komfortowy, bowiem możesz czerpać korzyści ze zdrowego jedzenia, bez względu na miejsce, w którym aktualnie przebywasz.

Jakie są zalety diety pudełkowej?

Nie ulega wątpliwości, że dieta pudełkowa posiada wiele zalet. Decydując się na takie rozwiązanie, otrzymujesz ciepłe i wartościowe posiłki, nie musisz zatem poświęcać ogromnej ilości czasu na zakupy spożywcze oraz przyrządzanie potraw, a co najważniejsze — dania są zróżnicowane, zatem masz nieustanną okazję do testowania nowych smaków bez ryzyka niedoborów substancji odżywczych w swoim organizmie. Warto także dodać, że firmy cateringowe wychodzą naprzeciw oczekiwań tych klientów, którzy z różnych powodów mają inne potrzeby żywieniowe niż reszta społeczeństwa, co widać w nieustannym poszerzaniu oferty o takie rodzaje diet jak ketogeniczna, bezglutenowa, wegańska lub wegetariańska. Niezwykle popularne są także diety dla sportowców. Catering dietetyczny to idealna opcja dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem, ponieważ dzięki wcześniej już wspomnianym zbilansowaniu oraz dopasowaniu dań i ich kaloryczności do indywidualnych potrzeb zainteresowanego daje o wiele większą możliwość wykształcenia odpowiednich nawyków żywieniowych, a w rezultacie szansa na wygranie walki o szczupłą sylwetkę i dobre zdrowie zdecydowanie wzrasta.

Jakie są wady cateringu dietetycznego?

Czytając o różnorodnych zaletach diety pudełkowej, wydawać by się mogło, że ten sposób odżywiania nie posiada właściwie żadnych wad, ale jak to w życiu bywa — nie ma nic za darmo, a każdy kij ma dwa końce, co doskonale sprawdza się także i w tym przypadku. Najważniejszą kwestią jest wysoki koszt tego typu usługi, który, w zależności od rodzaju diety oraz jej kaloryczności może wynieść nawet 1500 złotych miesięcznie, zatem nie każdy może sobie na to pozwolić. Kolejnym mankamentem cateringu dietetycznego jest nierównomierna dostępność. O ile w przypadku większych miast nie będzie raczej problemu ze znalezieniem firmy oferującej dobrej jakości diety pudełkowe, o tyle mieszkańcy mniejszych miejscowości mogą mieć zdecydowanie większe trudności w tym zakresie.

Podsumowanie

Dieta pudełkowa posiada ogromną ilość zalet, jednak nie jest pozbawiona wad. Podejmując ostateczną decyzję o skorzystaniu z oferty cateringu dietetycznego, musisz dokładniej rozważyć wszelkie korzyści oraz niedogodności wynikające z tego typu rozwiązania. Wysoki koszt usług z pewnością nie brzmi zachęcająco, ale prawda jest też taka, że wielu z nas codziennie kupuje różnorodne przekąski, które nie zawsze są zdrowe, w rezultacie nasze wydatki związane z jedzeniem nie są znowu takie małe. Catering dietetyczny to kilka posiłków (przeważnie pięć), które zapewniają odpowiednie uczucie sytości przez cały dzień, przez co ochota na niezdrowe rzeczy zdecydowanie spada, więc w rezultacie może okazać się, że różnica w wydatkach niekoniecznie będzie przemawiać na naszą niekorzyść.

Auto: Sylwia Kałuża