Czym charakteryzuje się rak trzustki i jak go leczyć?

Każdego roku wielu ludzi dowiaduje się, że cierpi na chorobę nowotworową. Przyczyn tego stanu rzeczy należy dopatrywać się we współczesnym stylu życia przeciętnego człowieka, który opiewa na spożywaniu wysoko przetworzonych produktów oraz życiu w ciągłym stresie i pośpiechu, co w połączeniu z niską aktywnością fizyczną, wszechobecnymi zanieczyszczeniami powietrza oraz różnego rodzaju używkami daje nowotworom wolny wstęp do bram naszego organizmu. Jedną z najgroźniejszych chorób tego typu jest rak trzustki. Schorzenie to cechuje się dość rzadkim występowaniem, za to niezwykle wysoką śmiertelnością, bowiem tylko niewielki procent chorych przeżywa dłużej niż pięć lat.

Czym objawia się jak trzustki i jakie są rokowania w przypadku tego nowotworu?

Rzeczą, którą musisz wiedzieć, jest fakt, że rokowania w przypadku nowotworu trzustki są bardzo złe, a okres przeżycia dłuższy niż 5 lat można zaobserwować zaledwie u 15 – 20% pacjentów. Początkowe objawy tego schorzenia typu biegunka, mdłości, nagła utrata wagi, uczucie przelewania w brzuchu bądź wzdęcia są dość niespecyficzne, przypisywane innym dolegliwościom ze strony układu pokarmowego, zatem etap ten jest dosyć łatwy do przeoczenia, a szkoda, bo wczesne rozpoznanie choroby zdecydowanie ułatwia jej dalsze leczenie. Niestety, ale większość chorych poznaje diagnozę dopiero wtedy, gdy pojawiają się takie dolegliwości jak cukrzyca, zaburzenia depresyjne, żółtaczka lub osłabienie, a ściślej mówiąc — w ostatnim stadium rozwoju, kiedy szanse na całkowite wyleczenie maleją prawie do zera.

Jak leczyć raka trzustki?

Najczęściej stosowaną metodą leczenia jest operacja usunięcia guza wraz z fragmentem tkanki nieobjętej procesem nowotworowym. Musisz jednak wiedzieć, że w przypadku wystąpienia przerzutów całkowita resekcja guza jest niemożliwa. Drugi sposób leczenia nowotworu trzustki to chemioterapia. Osobom, które ze względu na stopień zaawansowania choroby, nie kwalifikują się do zabiegu operacyjnego, dedykuje się leczenie paliatywne, mające na celu zapewnienie jak najwyższej jakości życia oraz złagodzenie bólu.

Jakie są przyczyny rozwoju nowotworu trzustki?

Istnieje wiele okoliczności, które mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu trzustki, jednak najważniejsze z nich to:

• uwarunkowania genetyczne
    • wiek
    • otyłość
    • uzależnienia od używek, a zwłaszcza od alkoholu
    • nadmierne spożywanie czerwonego mięsa
    • nieodpowiednia dieta obfitująca w wysoko przetworzone produkty spożywcze
    • stres

Jak wygląda diagnostyka?

Pierwszym krokiem w celu zdiagnozowania raka trzustki jest szczegółowy wywiad lekarski, podczas którego mogą paść nie tylko pytania związane z objawami i ich intensywnością, lekarz będzie chciał także zebrać szczegółowe informacje na temat chorób nowotworowych występujących w rodzinie, a następnie zleca różnorodne badania, między innymi:

• Stężenie bilirubiny
    • Rezonans magnetyczny
    • USG
    • markery nowotworowe
    • badanie na obecność żółtaczki

W jaki sposób można zapobiec rozwojowi guza trzustki?

Jak powszechnie wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, a ta zasada ma (a przynajmniej powinna mieć) szczególne znaczenie zwłaszcza w przypadku chorób nowotworowych. Niezwykle ważne jest ograniczenie bądź całkowita rezygnacja z różnego rodzaju używek oraz zastosowanie odpowiedniej, niskotłuszczowej i obfitującej w różne witaminy oraz minerały diety. Nie powinieneś także zapominać o codziennym spożyciu błonnika oraz suplementacji witaminy A oraz E, co w połączeniu z wcześniej wspomnianym już odpowiednim sposobem odżywiania oraz badaniami profilaktycznymi z pewnością ochroni Cię nie tylko przed nowotworem trzustki, lecz także innymi chorobami, których późna diagnoza oraz zaniechanie leczenia mogą być równie tragiczne w skutkach.

Rak trzustki – podsumowanie

Rak trzustki nie bez powodu bywa nazywany „cichym zabójcą”, bowiem objawy charakterystyczne dla tej choroby pojawiają się dopiero w zaawansowanym stadium jej rozwoju, a jak powszednie wiadomo – większość z nas odwiedza lekarza tylko w przypadku jakiś przykrych dolegliwości. Odpowiednia profilaktyka, polegająca na wprowadzeniu zasad zdrowego stylu życia oraz regularnym wykonywaniu badań profilaktycznych to niezwykle skuteczna broń zwłaszcza w przypadku tego rodzaju nowotworów.

Auto: Sylwia Kałuża