Żywienie dzieci – największe błędy popełniane przez rodziców

Nadwaga i otyłość wśród najmłodszych

Problem nadmiernej masy ciała dotyczy coraz większej ilości osób na całym świecie. Dodatkowo niepokoi fakt, że nadwaga i otyłość występuje często już u najmłodszych dzieci. Według WHO, 14% dziewcząt i 20% chłopców w Polsce waży zbyt dużo. Szacuje się, że w 2025 roku otyłość będzie dotyczyła 91 milionów dzieci na świecie w wieku 5-17 lat, a 268 milionów osób z tej grupy wiekowej będzie miało nadwagę. Co jest przyczyną takiego stanu? Jakie błędy żywieniowe obserwuje się u najmłodszych?

Główne błędy żywieniowe u dzieci i młodzieży

Łatwy dostęp do wysokoprzetworzonej żywności często skutkuje dostarczaniem nadmiernej ilości energii w stosunku do zapotrzebowania. W połączeniu z niską aktywnością fizyczną stanowi to przepis na stopniowe zwiększanie masy ciała już u najmłodszych dzieci. Do największych błędów żywieniowych, skutkujących nieprawidłowościami w masie ciała u dzieci i młodzieży należą także:

• mało zróżnicowane odżywianie,

• niewystarczające spożycie warzyw, owoców, ryb, pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz nabiału (w badaniu przeprowadzonym w Polsce aż 15% młodych osób zgłaszało, że nie spożywa warzyw w ogóle),

• wysokie spożycie słodzonych napojów, słonych przekąsek, słodyczy, tłuszczu, fast-foodów,

• pomijanie głównych posiłków i zastępowanie ich słodyczami, fast-foodami, słodkimi napojami,

• zjadanie posiłków w biegu.

Skutki otyłości

Otyłość jest chorobą przewlekłą, która prowadzi do wielu powikłań. Występowanie jej w tak młodym wieku wpływa niekorzystnie na jakość życia w wieku dorosłym, może także prowadzić do zaburzeń w procesie dojrzewania. Otyłość ma negatywne skutki zdrowotne i psychologiczne. Do tej pierwszej grupy można zaliczyć zwiększone ryzyko:

• zachorowania na astmę,

• stłuszczenia wątroby,

• zaburzeń ortopedycznych,

• bezdechu sennego,

• nadciśnienia,

• zaburzeń gospodarki węglowodanowej oraz wystąpienia cukrzycy typu 2,

• chorób układu sercowo-naczyniowego,

• zaburzeń profilu lipidowego.

Z kolei aspekt psychologiczny otyłości obejmuje zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń emocjonalnych, niskiej samooceny, czy trudności w nawiązywaniu relacji.

Warto zapobiegać!

Stan odżywienia dzieci powinien być regularnie monitorowany. Dieta dzieci, jak i ich rodziców powinna być zróżnicowana, dostarczająca odpowiedniej ilości owoców, warzywa, nasion roślin strączkowych, chudego mięsa, nabiału oraz ryb. Przy okazji należy dbać o regularną aktywność fizyczną, polegającą, chociażby na wspólnych, rodzinnych spacerach. Należy podkreślić, że otyłość występująca w dzieciństwie może mieć swoje skutki w życiu dorosłym, nawet jeśli nadwaga zostanie zredukowana.

Katarzyna Błaszkowska

Bibliografia:

1. Wanat G., Grochowska-Niedworok E., Kardas M., Całyniuk B.: Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i związane z nimi zagrożenie dla zdrowia wśród młodzieży gimnazjalnej. Hygeia Public Health 2011, 46(3): 381-384.

2. 1. Kwiecień M., Winiarska-Mieczan A., Kwiatkowska K., Kamińska E., Rusinek-Prystupa E., Kiczorowska B., Klebaniuk R., Samolińska W., Krusiński R., Kowalczuk-Vasilev E.: Ocena zwyczajów żywieniowych dzieci w wieku szkolnym w aspekcie występowania otyłości. Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 260-265.

3. WHO 2017, Reducing childhood obesity in Poland by effective policies.