Czym jest depresja i jak ją leczyć?

Choroby i zaburzenia psychiczne to jedne z problemów zdrowotnych, które obecnie zbierają coraz większe żniwo, zarówno wśród osób młodszych, dopiero wkraczających w życie, jak i starszych ludzi. Jedną z najczęściej spotykanych chorób o podłożu psychicznym i to niestety, ale na ogromną skalę jest depresja — szacuje się, że w samej Polsce liczba osób dotkniętych depresją sięga ponad 1.5 miliona ludzi, zaś do 2030 roku dolegliwość ta zyska miano najczęściej występującej choroby psychicznej na świecie. Warto pamiętać, że osoba chora na depresję nie zawsze musi uzewnętrzniać swój stan, czasami cierpienie odbywa się w samotności, za zamkniętymi drzwiami mieszkania, a same objawy mogą być bardzo zróżnicowane, niekoniecznie powiązane z układem nerwowym. Zachęcamy do zapoznania się z naszym artykułem zwłaszcza osoby, które w swoim codziennym życiu miały okazję zetknąć się z depresją i jej objawami nie tylko u siebie, lecz także wśród swoich znajomych. Dzięki zawartym informacjom lepiej zrozumiesz, czym jest depresja, będziesz w stanie lepiej zrozumieć swojego cierpiącego na depresję przyjaciela, a kto wie — może dzięki temu właśnie uratujesz mu życie.

Czym jest depresja?

Na wstępie pragniemy wyjaśnić, czym tak naprawdę jest depresja, lecz może zacznijmy lepiej od tego, w jaki sposób nie powinna być ta choroba definiowana. Otóż nie jest to chwilowe zaburzenie nastroju i zwykły smutek, które od czasu do czasu zdarzają się każdemu z nas. O ile krótkotrwały smutek nie zakłóca w jakiś znaczący sposób naszego funkcjonowania i szybko mija, o tyle depresja ma to do siebie, że wkrada się w nasze życie, stopniowo odbierając nam możliwość wszelkiej radości z dotychczasowych osiągnięć. Walka z tą chorobą jest bardzo trudna. Chory nie jest w stanie sam uporać się ze swoim problemem, niezbędna staje się pomoc specjalisty, a czasami nawet hospitalizacja.

Jakie są główne objawy depresji?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, nie ma jednego, stałego obrazu depresji, to choroba o wielu twarzach, dającą o sobie znać za pośrednictwem takich objawów jak:

• zaburzenia miesiączkowania
    • zaburzenia snu (chory może odczuwać nadmierną senność, lub wręcz przeciwnie — zmagać się z bezsennością)
    • problemy z apetytem
    • nieustanne zmęczenie
    • bóle głowy, zwłaszcza te o podłożu migrenowym
    • mniejsze poczucie własnej wartości
    • myśli samobójcze

W jaki sposób leczyć depresję i czego absolutnie nie wolno robić?

W leczeniu depresji używa się zazwyczaj kilku metod jednocześnie, najczęściej są to psychoterapia oraz farmakoterapia, niekiedy także w cięższych przypadkach — hospitalizacja. Niezależnie od zastosowanej metody leczenia warto pamiętać o tej najważniejszej — wsparciu chorego. Niestety, ale większość z nas popełnia podstawowy błąd — mówimy osobie chorej na depresję frazesy typu ” Weź się w garść”, „Inni mają gorzej” bądź „Wszyscy mają jakieś problemy”, przyczyniając się do pogorszenia i tak już kiepskiego stanu zdrowia cierpiącego, bowiem jeszcze bardziej utwierdza się w przekonaniu, że jest bezwartościowym człowiekiem, którego już nic dobrego nie czeka. Jeżeli kiedykolwiek zdarzyło Ci się użyć którejś z wyżej wymienionych fraz, musisz natychmiast zmienić taktykę i zacząć wspierać swojego bliźniego poprzez okazywanie mu należytego szacunku i wsparcia, bowiem osoba chora na depresję dalej pozostaje człowiekiem wartym uwagi oraz zainteresowania. Jak to zrobić? Po pierwsze zastąp wyżej wymienione stwierdzenia formułami typu „Widzę, że się starasz i bardzo to doceniam”., „Co mógłbym dla Ciebie zrobić?”, lub „Czy chciałbyś ze mną o czymś porozmawiać?”. Niezwykle ważny jest także sam fakt obecności przy danej osobie, dzięki czemu może ona poczuć, że ma wsparcie z naszej strony i dzięki temu z pewnością łatwiej przekona się do skorzystania z profesjonalnej pomocy.

Jakie są przyczyny depresji?

Istnieje wiele czynników, które w większym bądź mniejszym stopniu przyczyniają się do rozwoju depresji. Oprócz takich oczywistych, typu trudne doświadczenia życiowe istnieje także szereg wielu innych uwarunkowań biologicznych, społecznych, emocjonalnych. Warto byś wiedział, że depresja może mieć także podłoże genetyczne, a co za tym idzie — tendencja do zachorowania może mieć charakter dziedziczny. Czasami bywa też tak, że depresja jest tylko jednym z wielu objawów jakiejś choroby, która krok po kroku wyniszcza nasz organizm, a przykładami tego typu schorzeń są celiakia bądź wszelkiego rodzaju zaburzenia pracy tarczycy.

Jakie są najczęściej spotykane rodzaje depresji?

Jak już pewnie wiesz, depresja może przybierać różne formy, jednak najczęściej spotykanymi są:

• Choroba afektywna dwubiegunowa — osoba dotknięta tym schorzeniem doświadcza intensywnych wahań nastroju, począwszy od manii, kończąc zaś na depresji, przechodząc w ten sposób ze stanu nadmiernej euforii, do totalnego załamania nerwowego, a nawet depresji.

• Depresja poporodowa — występuje najczęściej na skutek przeżyć psychologicznych związanych z porodem oraz połogiem, niezwykle często dochodzą do tego wszelkiego rodzaju zaburzenia hormonalne. Jej głównymi symptomami są między innymi niechęć do kontaktu z dzieckiem, kłopoty ze snem oraz brak apetytu. Warto także dodać, że objawy mogą wystąpić nawet kilka miesięcy po porodzie.

• Depresja sezonowa — ten typ depresji, jak sama nazwa wskazuje — pojawia się o określonej porze roku, najczęściej jesienią oraz zimą, gdy dni stają się coraz krótsze, a ilość emitowanego światła słonecznego z każdym dniem maleje. Szyszynka zwiększa produkcję melatoniny, odpowiedzialnej za sen, co ma także negatywny wpływ na nasz nastrój.

• Depresja atypowa — ten rodzaj depresji jest dosyć nietypowy, ponieważ najczęściej nie widać go gołym okiem. Osoba zmagająca się z chorobą na co dzień funkcjonuje niemalże w taki sam sposób, jak osoba zdrowa, jednak to nie zmienia faktu, że może doświadczać różnorodnych nieprzyjemnych objawów jak na przykład problemy z apetytem, bądź bezsenność.

• Depresja lękowa — w tym przypadku, oprócz objawów charakterystycznych dla depresji, mamy do czynienia także z napadami różnego rodzaju lęków, niekiedy dodatkowo nerwowego pobudzenia.

DepresjaPodsumowanie

Depresja to ciężka choroba, a jej podstępność polega na tym, że nie zawsze objawy można dostrzec gołym okiem, ponieważ, jak już wcześniej wspomnieliśmy, niekiedy bywa tak, że osoba dotknięta tym schorzeniem funkcjonuje całkiem normalnie w społeczeństwie, a prawdziwe oblicze choroby ukazuje się dopiero w czterech ścianach jej własnego domu. Istnieje jednak wiele metod leczenia, dzięki którym można raz na zawsze rozprawić się z tym groźnym wrogiem.

Autor: Sylwia Kałuża