Wszystko co powinniście wiedzieć o rumianku.

Poznaj cenne właściwości rumianku

Rumianek to roślina dobrze znana każdemu. Kojarzona głównie z naparem, ceniona jest za swoje prozdrowotne właściwości. Wykazuje działanie uspokajające, przeciwzapalne, odkażające, rozkurczowe, przeciwbólowe i wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Może łagodzić objawy Zespołu Napięcia Przedmiesiączkowego (PMS), pozytywnie wpływa też na zmniejszenie bólu w trakcie miesiączki. Rumianek jest rośliną łatwodostępną i stosunkowo niedrogą co jest jego dodatkową zaletą.

Związki bioaktywne rumianku i ich działanie

Cennymi składnikami rumianku są tak zwane związki bioaktywne. To grupa substancji o dobroczynnym działaniu na organizm. W omawianej roślinie występują m.in.  flawonoidy, seskwiterpeny, kumaryny i kwasy fenolowe. Substancje te wykazują różne właściwości. Część z nich działa na przykład przeciwzapalnie lub przeciwbakteryjnie.

Na spokojny sen…

Rumianek łagodnie uspokaja, przez co może ułatwiać zasypianie i zmniejszać odczucie lęku.  Badanie przeprowadzone wśród osób starszych dowiodło, że zastosowanie ekstraktu z rumianku wspomaga zasypianie. Kwiat rumianku rekomendowany jest jako bezpieczny środek poprawiający jakość snu.

Rumianek a PMS

Zespół napięcia przedmiesiączkowego, w skrócie PMS to charakterystyczne objawy, pojawiające się cyklicznie w lutealnej fazie cyklu menstruacyjnego u kobiet. Należą do nich zarówno symptomy fizyczne, jak i psychiczne, przez co bywa bardzo uciążliwy. Do objawów PMS należą m.in.: tkliwość piersi, ból brzucha, wzdęcia, zmęczenie, przyrost masy ciała, drażliwość, obniżony nastrój, większy apetyt, zaburzenia snu. Związki chemiczne zawarte w rumianku, które działają rozkurczająco, uspokajająco i przeciwzapalnie znajdują zastosowanie w łagodzeniu wymienionych dolegliwości, a także bólu podbrzusza towarzyszącego miesiączce.

Rumianek na rany i obrzęki

Azulen i Ⲁ-bisabolol zawarte w rumianku to związki, które wpływają pozytywnie na procesy regeneracji skóry. Stosowanie wyciągu z rumianku może przyspieszać gojenie ran, zmniejszać obrzęk oraz łagodzić różnego rodzaju problemy skórne. Zastosowanie okładów, płukanek, kompresów czy maści na bazie tej rośliny poleca się na oparzenia, odmrożenia, owrzodzenia, rany, wypryski i hemoroidy. Rekomenduje się je także w stanach zapalnych jamy ustnej.

Katarzyna Błaszkowska

Bibliografia:

• Singh, O., Khanam, Z., Misra, N., & Srivastava, M. K. (2011). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacognosy reviews, 5(9), 82–95.
    • Adib-Hajbaghery, M., & Mousavi, S. N. (2017). The effects of chamomile extract on sleep quality among elderly people: A clinical trial. Complementary therapies in medicine, 35, 109–114.
    • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Molecular medicine reports, 3(6), 895–901.
    • Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł. (2013). Rumianek lekarski–dlaczego warto mieć go w domowej apteczce. Lek w Polsce, 9(23), 72-79.
    • Khalesi, Z. B., Beiranvand, S. P., & Bokaie, M. (2019). Efficacy of Chamomile in the Treatment of Premenstrual Syndrome: A Systematic Review. Journal of pharmacopuncture, 22(4), 204–209.
    • Grys A., Kania M., Baraniak J. (2014). Rumianek–pospolita roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych. Postępy fitoterapii, 2, 90-93.
    • https://www.mp.pl/medycynarodzinna/artykuly/121495,zespol-napiecia-przedmiesiaczkowego-i-przedmiesiaczkowe-zaburzenie-dysforyczne,1 [dostęp 22.09.2021].