Joga i relaksacja na trawie 9 października 2021

Już 9 października 2021 powtórzymy nasze zeszłoroczne zajęcia z jogi oraz relaksacji na trawie na warszawskich Bielanach!

Udział w evencie jest całkowicie bezpłatny!

Joga i relaksacja na trawie – dla kogo jest to wydarzenie?

Jak zwykle zapraszamy wszystkichbqez względu na wiek/płeć. Tym roku jednak pogłębimy naszą „lekcję” o naukę oddychania oraz sesję głębokiej relaksacji. Bardzo zależy nam aby w wydarzeniu wzięły udział również dzieci i młodzież. Nauka radzenia sobie z trudnymi emocjami oraz nauka wsłuchiwania się w potrzeby swojego organizmu w tym przebodźcowanym świecie jest szalenie trudna. I właśnie w tym chcemy pomóc ludziom, którzy dopiero tak naprawdę uczą się życia.

Jak co roku zastrzegamy, że udział w wydarzeniu jest dobrowolny i jest deklaracją o odpowiednim stanie zdrowia pozwalającym na nasze jonowe „wygibasy”. 🙂 A przystępując do ćwiczeń robicie to na własną odpowiedzialność.

Czy wiesz, że nauka medytacji i oddychania jest wpisana w ramowy program szkoły podstawowej w niektórych stanach w US, Wielkiej Brytanii oraz Australii (nawet w szkołach katolickich!) ? Mi.in. dzięki  MindUP Fundacji Goldie Hown, która krzewi uważność wśród dzieci młodzieży.

Co to jest midfullness i dlaczego warto go uczyć dzieci?

Mindfullness czyli inaczej praktyka uważności sprawia, że stajemy się spokojniejsi, łatwiej nam się skoncentrować, a także lepiej zarządzamy swoimi emocjami. Dzięki umiejętnościom mindfullness łatwiej nam rozwiązywać konflikty, jesteś też dla siebie bardziej życzliwi i pełni szacunku. To szalenie ważne umiejętności dla nas, a jeszcze ważniejsze dla dzieci młodych ludzi rozpoczynających życie. Nauka uważności w świecie streamingu, w którym wzrok zatrzymuje się na obrazach/komunikatach na dosłownie 2-3 sekundy to właściwie umiejętność niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania. Dzięki nauce mindfullness rozwijamy też swoje kompetencje: cierpliwość, kreatywność, odejście od schematów myślenia i działania. Słowem wychodzimy po za ramy. W zestawieniu ze szkołą, która działa wręcz przeciwnie czyli zamyka nas w ramach – mindfullness to jedyna przeciwwaga!

Joga i relaksacja na trawie – agenda wydarzenia

godz. 11-12 – joga – praktyka dla osób początkujących i zaawansowanych

godz. 12 – 12.30 – medytacja i nauka trwania w medytacji

godz. 12.30 – 13 – warsztat oddechowy – nauka oddechu relaksacyjnego oraz energetyzującego

Joga i medytacja to dwie siostrzane ścieżki samorozwoju, prowadzące do tego samego celu czyli nieuwarunkowanego szczęścia i całkowitego uwolnienia duszy. Sesja Jogi i Medytacji będzie szybkim zanurzeniem w esencję obu praktyk. Beata pokaże Wam anatomicznie poprawne i bezpieczne ustawienie w linii ciała w Asanach Jogi oraz jak bez wysiłku siedzieć prosto w medytacji przez dłuższy czas.

Na zajęcia przychodzimy z własnymi matami/kto jeszcze nie ma może wziąć ręcznik lub kocyk albo jeśli będzie ładna pogoda praktykować bezpośrednio na trawie. Zaproszeni są wszyscy: dorośli, młodzież, dzieci. Warsztat jest całkowicie bezpłatny i otwarty. Nie obowiązują zapisy a liczba osób nie jest ograniczona.

Kto poprowadzi zajęcia jogi, relaksacji oraz oddechu?

Beata Steć – Beata ma ponad 15 lat doświadczenia w zakresie jogi, medytacji oraz świadomego śnienia. Od kwietnia 2011 roku uczy w Indiach w Himalayan Iyengar Yoga Center i Himalaya Shanti Ashram oraz prowadzi Międzynarodowe Warsztaty Jogi. W 2013 roku przekształciła swoją praktykę medytacyjną z tradycji taoistycznej na metodę Vipassana zgodnie z naukami S.N. Goenkaji. Beata od najmłodszych lat była głęboko zainteresowana duchowością i medytacją. Już w wieku 18 lat rozpoczęła samodzielną naukę ludzkiego ciała, umysłu i wschodniej filozofii życia, w tym nauk taoistycznych, zen i jogi. Aby pogłębić swoje doświadczenie uniwersalnej mądrości praktyki duchowej i ciszy medytacyjnej, w 2009 roku wyjechała do Indii na intensywne studia u indyjskiego mistrza jogi Sharata Arory -założyciela Himalayan Iyengar Yoga Center oraz ich klasztoru Himalayan Shanti Ashram.

Od tego czasu mieszkała w Indiach a Himalajskie Centrum Jogi stało się jej domem. Przez cały ten czas kontynuowała samodzielną naukę oraz uczestniczyła we wszystkich najważniejszych kursach prowadzonych przez Mistrza Jogi. Współprowadziła wraz z Mistrzem liczne szkolenia dla nauczycieli. Asystowała mu również w terapii jogą oraz innych intensywnych kursach.  W 2010 roku odbyła podróż do Chin do szkoły Tai Chi, Chi Kung i Kung Fu w Wudang Shan pragnąc zapoznać się również z hinduską tradycją jogi i medytacji oraz chińskimi sztukami walki.

W 2019 roku z sukcesem ukończyła zaawansowany kurs nauczycielski Ayush Level 3 (Mistrz Jogi) poszerzając jej zrozumienie o wiedzę z najważniejszych starożytnych indyjskich pism jogi i medytacji począwszy od czasów wedyjskich a także rozszerzając swoją wiedzę na temat tradycyjnych praktyk Hatha Jogi i Kriji. Ukończone przez Beatę szkolenie odbyło się w najstarszej zarejestrowanej szkole jogi na świecie (The Yoga Institute of late of Shri Yogendraji, znaną wcześniej jako Yogananda)!

W 2020 roku Beata zdała egzamin Ayush Level 3 (Master Teacher and Evaluator) wydany przez rząd Indii.

Więcej o samej Beacie oraz jodze możecie przeczytać na stronie www Beaty -> Beata Yoga Dhyan

Na uczestników czekają niespodzianki od naszych partnerów!

Partnerzy i Patroni wydarzenia

Radio Kampus logo