Bakuchinol – czym jest i co powinnaś o nim wiedzieć?

W ostatnich latach jeden z najbardziej aktywnych składników kosmetycznych Anti Aging doczekał się swojego roślinnego odpowiednika. Co trzeba o nim wiedzieć?Jak stosować? I przede wszystkim czym różni się od retinolu?

Bakuchinol – co to jest?

Bakuchinol jest ekstraktem pozyskiwanym z rośliny Psoralea corylifolia. Jest to roślina od lat stosowana w tradcyjnej medycynie chińskiej oraz indyjskiej. Jej głównym działaniem jest działanie przeciwzapalne oraz stosowano ją w leczeniu egzemy. Większą popularność jednak uzyskał dopiero gdy udowodniono, że jego działanie jest bardzo zbliżone do działania retinolu, jednocześnie w przeciwieństwie do retinolu nie wykazuje działania drażniącego na skórę. Podobnie jak retinol bakuchinol stymuluje skórę do produkcji kolagenu oraz elastyny, wpływa na jej jędrność oraz poprawia jej ogólną kondycję. Również w obszarze działania na przebarwienia bakuchinol doskonale się sprawdza. Zmniejsza rozmiar melantocytów, ogranicza produkcję melaniny co w efekcie redukuje ilość przebarwień oraz poprawia koloryt skóry. Retinol często używany jest również do walki z trądzikiem oraz zaskórnikami. Również w tej kwestii bakuchinol nie pozostaje w tyle. Podobnie jak klasyczny retinol działa złuszczająco na skórę oraz wpływa regulująco na pracę gruczołów łojowych.

Bakuchinol – czym różni się od retinolu?

Bakuchinol po za tym, że jest pozyskiwany z naturalnych zasobów a jego działanie pokrywa się z działaniem retinolu wykazuje jednak pewne różnice. Bakuchinol w przeciwieńskie do retinolu nie działa drażniąco na skórę oraz łagodzi szkodliwe skutki promieniowania UV. Dodatkowo można go stosować również rano oraz latem – gdzie świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla klasycznego retinolu, którego stosowanie w czasie dużej ekspozycji na promienie UV nie jest wskazane.

Retinol stosowany doustnie może również działać uszkadzająco na płód, choć z oczywistych względów nie ma wielu badań potwierdzających tę tezę to stosowanie retinolu u kobiet ciężarnych oraz karmiących jest raczej nie wskazane. W tym obszarze bukachinol również może zostać potraktowany jako zamiennik, bowiem nie działa krzywdząco dla płodu dzięki czemu jest bezpieczny dla kobiet ciężarnych oraz karmiących.

Bakuchinol – dla kogo zatem kosmetyki z bakuchinolem są lepsze?

Podsumowując powyższe kosmetyki z naturalnym retinolem czyli bakuchinolem zatem sprawdzą się dla:

• osób o cerze wrażliwej
    • kobiet w ciąży oraz karmiących
    • osób których styl życia wymaga częstej ekspozycji na promienie UV
    • osób stawiających na naturalną pielęgnację